champagne

Het is zover, je verhuizing is volledig afgerond en je hebt de sleutels van je nieuwe huis net binnen. Om dit te vieren ga je uit eten in een luxe restaurant met je familie. Je twijfelt om een fles champagne te bestellen, of hou je het toch bij een wit wijntje? Wanneer is het eigenlijk gepast om een fles champagne open te trekken? Wij hebben het voor je uitgezocht, lees hier waarom je soms beter een witte wijn kunt inschenken of toch wel de champagne laten poppen.

Wanneer mag de champagne open?

Champagne kan je natuurlijk elke dag van de week drinken, maar met het imago van champagne lijkt dat natuurlijk erg ongepast. De fles gaat vaak pas open wanneer er iets te vieren valt. Een trouwdag, promotie op het werk, nieuwjaarsdag, of een andere persoonlijke mijlpaal. In andere landen zijn ze daar een stuk minder streng mee, in Frankrijk is het namelijk heel normaal om op de zondagmiddag een fles champagne open te trekken, zonder dat er echt iets te vieren valt, althans, dat denken wij. Het leven kan namelijk elke dag gevierd worden. Toch raden wij aan om niet elke dag bubbels op te drinken, dat haalt namelijk weg van de prestige die gekoppeld wordt met de drank.

Welk type champagne je besluit te nemen hangt natuurlijk af wat de omstandigheden zijn. Een brut champagne is namelijk perfect om te drinken als opener, terwijl een brut nature weer heel goed combineert met zeevruchten en vis. Kijk daarom altijd goed wat er te vieren valt en waarmee je het viert.

Liever een wijntje

Het kan ook zijn dat je eigenlijk helemaal niet van champagne houdt en dus liever een wijntje drinkt. Een witte wijn is dan een goede vervanger. Het heeft misschien wat minder status vergeleken met champagne wanneer je iets wilt vieren, maar je bepaald zelf hoe luxe je het wilt hebben. Dankzij de vele verschillende witte wijnen zit er altijd wel eentje tussen die voor jou een echte champagne-vervanger is.

  • Sauvignon blanc: een heerlijke droge witte wijn die zich kenmerkt aan de frisse, fruitige maar ook een beetje zure smaak. Er zijn veel wijnstreken die deze wijn maken en er zijn dan ook veel verschillende variaties.
  • Chardonnay: of je nu van lichte wijnen hout of juist eentje met een sterkere smaak, er is altijd wel een chardonnay te vinden die jij heerlijk vindt. Deze witte wijnen zijn zeer toegankelijk en vrijwel in elk restaurant verkrijgbaar.
  • Viognier: als je toch wat meer van de sterkere witte wijnen houdt dan is een viognier echt een aanrader. Als ze op hout worden gerijpt hebben ze een heerlijke volle en frisse smaak.

Dus is het moment nog nét niet champagne waardig, er is altijd nog een ruime keuze aan witte wijnen om jouw moment optimaal te vieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *